Grochu też nie guła.

Obrazek
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
grochu71
Marka samochodu: Opel Corsa
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Znak zodiaku: Ryby

Re: Grochu też nie guła.

Post autor: grochu71 » 17 maja 2016, 06:38

Nie każdego Bóg stworzył do samotności. Ale wielu powołuje. A tak bardzo łakniemy miłości. Zapomniani rodzice. Niechciane dzieci. Porzuceni małżonkowie. Rozbite rodziny. Samotność w małżeństwie. Pielęgnujmy w nas miłość ku drugiemu , inaczej ona uschnie.

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 17 maja 2016, 06:39

Nic....kompletnie nic. Warto osiągnąć dno. Jest przynajmniej oparcie pod nogami. Od dna przynajmniej można się odbić.

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 18 maja 2016, 06:27

Może i jestem niedoskonały. Wielu takich. Lecz to co mam w sobie mogę ofiarować innym. Myślę, że jest to dobre. "Śliwek robaczywek" nie proponował bym. Jestem dla Ciebie. Czy zechcesz przyjąć ten dar jaki składam z siebie? Czyste, szczere i kochające serce. Dar największy jaki można ofiarować drugiemu człowiekowi.

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 19 maja 2016, 06:25

Choć byś nie wiem jak się starał, nie zadowolisz wszystkich. Oferujesz pomoc taką jaką potrafisz dać. Okazuje się, że oczekujący wie lepiej jak masz mu pomóc. Czasem może mieć rację. Ale gdy ktoś o tą pomoc prosi a ty angażujesz się, by potem usłyszeć niezadowolenie...odpuść sobie. Nie warto. I tak w mniemaniu osoby, której pomagasz...nic dobrego nie zdziałasz. Oczekują pomocy na swoich zasadach. Cudotwórcą nie jesteś.

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 20 maja 2016, 06:25

Dziwnie się składa. Ludzie mają sokoli wzrok. Zobaczą każdy twój najmniejszy błąd. Sprawią by działał przeciw tobie. Raczej nie przyjmą do swej świadomości twego smutku, cierpienia i samotności. Z tym zostawią ciebie samym
To nie ich kłopot. Radź sobie sam. Nawet nie staraj się im o tym mówić. Zignorują ciebie. Ocenią żeś nie przydatny. Zmielą, wyplują. A ty cierp człowiecze.

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 21 maja 2016, 06:34

Terroryzm, gra na wyniszczenie. Rodzina, praca, "przyjaciele". Pacyfikacja, zniszczenie emocjonalne, brak sił. Jak daleko posuniesz się by zniszczyć drugiego. To nie ten niszczony ma problem. To ty masz problem z nienawiścią.

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 22 maja 2016, 07:10

Najbardziej boli od najbliższych. Przemoc fizyczna, bicie poniżanie. To przecież "patologia" tak robi. A przemoc psychiczna w "garniturkach" ? Nie wiemy jak cierpią za ścianą ci z dobrych domów. Śladów przemocy na ciele nie widać. Na zewnątrz to przecież tak dobra rodzina.

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 23 maja 2016, 06:30

Terroryzm emocjonalny. Taki rodzic wie najlepiej co dorosłemu dziecku potrzeba. Taki dziadek, babcia wiedzą najlepiej jak dziecko wychować. Teść , teściowa będą pouczać synową, zięcia. Mąż, żona wręcz zwalczają siebie, czyje na wierzchu. Jacyście sobie wzajem nieprzyjemni. A wystarczy powrócić do miłości bliźniego. Jeśli siejecie obstrukcję i nienawiść, nie spodziewajcie się w większości przypadków odpowiedzi miłości i pokory. Ludzie cierpią przez wasze egoistyczne postępowanie wobec nich.

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 24 maja 2016, 05:26

Nie spotykamy ludzi na swej drodze życia przez przypadek. Każdy z nich zostawia jakiś ślad w nas. Ich skala rozpiętości jest ogromna. Trud, ból, nienawiść i zniszczenie czasem. Ale też i uśmiech, radość, miłość.

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 25 maja 2016, 05:44

Z oczu wyczytasz smutek, radość. Czasem cierpienie, żal. Ale i szczęście. Zmęczenie, chorobę, strach. Czy ulgę lub spikój. Jak ludzie potrafią wyczytać z oczu innych bez pytania "co słychać?", nie wiem. Jestem czasem jak większość analfabetą, nie umiem czytać z oczu. Jak oni to robią?

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 26 maja 2016, 05:55

Życie powaliło mnie parę razy. Ale komu nie przywaliło? Widziałem rzeczy, których nie chciał bym oglądać. Zostałem przez innych potraktowany w niegodny i bolesny sposób sposób. Doświadczałem smutku i porażki. Usłyszałem słowa, które mnie zmroziły. Kto tak nie miał? Nie ma chyba takich. Obym miał tylko siłę by podnieść się. Pomimo kłopotów warto jest żyć.

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 27 maja 2016, 06:35

I po co na siłę. Bo inni wiedzą najlepiej. A na przykład co Tobie służy. Jak masz wyglądać. Z kim rozmawiać. Jakie masz mieć zapatrywania. Co myśleć, mówić. Co wybrać, co kupić. Domowy satrapa, dyktator. A potem świat się dziwi, ilu to nieszczęśliwych. Ciekawe co domowy egoista by powiedział na narzucone jemu zdanie? Święte oburzenie. Tobie wolno? Dlaczego innym dyktujesz?

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 28 maja 2016, 05:21

Jedno dobre słowo może zmienić wszystko. Jeden mały gest może być wielki. Jeden mały uśmiech rozpromienić świat.

Awatar użytkownika
Scelena
Marka samochodu: Seat Ibiza 1,2 TSI
Podziękował;: 272 razy
Otrzymał podziękowań: 203 razy
Znak zodiaku: Strzelec

Post autor: Scelena » 28 maja 2016, 08:44

Niby nic a tak wiele :)

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 28 maja 2016, 19:43

Dobro potrafi zaskoczyć. Nawet nie spodziewałem się dziś. Spotkałem Anioła na swej drodze. A mogłem nie zauważyć. Warto szeroko oczy otworzyć. Muszę uważniej się przyglądać by nie przegapić takich. Bo są i w ludzkiej postaci. Tu słowo dziękuję jest malutkim by wdzięczność wyrazić. A ilu jeszcze takich? Myślę, że wielu. Lecz w gonitwie ich nie zauważam. Choć słowo dziękuję ślę. Od dziś wiem, dobro powraca.

ODPOWIEDZ