Grochu też nie guła.
- grochu71
- Marka samochodu: Opel Corsa
- Podziękował;: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
- Znak zodiaku:

Re: Grochu też nie guła.
Nie każdego Bóg stworzył do samotności. Ale wielu powołuje. A tak bardzo łakniemy miłości. Zapomniani rodzice. Niechciane dzieci. Porzuceni małżonkowie. Rozbite rodziny. Samotność w małżeństwie. Pielęgnujmy w nas miłość ku drugiemu , inaczej ona uschnie.
- grochu71
- Znak zodiaku:

Nic....kompletnie nic. Warto osiągnąć dno. Jest przynajmniej oparcie pod nogami. Od dna przynajmniej można się odbić.
- grochu71
- Znak zodiaku:

Może i jestem niedoskonały. Wielu takich. Lecz to co mam w sobie mogę ofiarować innym. Myślę, że jest to dobre. "Śliwek robaczywek" nie proponował bym. Jestem dla Ciebie. Czy zechcesz przyjąć ten dar jaki składam z siebie? Czyste, szczere i kochające serce. Dar największy jaki można ofiarować drugiemu człowiekowi.
- grochu71
- Znak zodiaku:

Choć byś nie wiem jak się starał, nie zadowolisz wszystkich. Oferujesz pomoc taką jaką potrafisz dać. Okazuje się, że oczekujący wie lepiej jak masz mu pomóc. Czasem może mieć rację. Ale gdy ktoś o tą pomoc prosi a ty angażujesz się, by potem usłyszeć niezadowolenie...odpuść sobie. Nie warto. I tak w mniemaniu osoby, której pomagasz...nic dobrego nie zdziałasz. Oczekują pomocy na swoich zasadach. Cudotwórcą nie jesteś.
- grochu71
- Znak zodiaku:

Dziwnie się składa. Ludzie mają sokoli wzrok. Zobaczą każdy twój najmniejszy błąd. Sprawią by działał przeciw tobie. Raczej nie przyjmą do swej świadomości twego smutku, cierpienia i samotności. Z tym zostawią ciebie samym
To nie ich kłopot. Radź sobie sam. Nawet nie staraj się im o tym mówić. Zignorują ciebie. Ocenią żeś nie przydatny. Zmielą, wyplują. A ty cierp człowiecze.
To nie ich kłopot. Radź sobie sam. Nawet nie staraj się im o tym mówić. Zignorują ciebie. Ocenią żeś nie przydatny. Zmielą, wyplują. A ty cierp człowiecze.
- grochu71
- Znak zodiaku:

Terroryzm, gra na wyniszczenie. Rodzina, praca, "przyjaciele". Pacyfikacja, zniszczenie emocjonalne, brak sił. Jak daleko posuniesz się by zniszczyć drugiego. To nie ten niszczony ma problem. To ty masz problem z nienawiścią.
- grochu71
- Znak zodiaku:

Najbardziej boli od najbliższych. Przemoc fizyczna, bicie poniżanie. To przecież "patologia" tak robi. A przemoc psychiczna w "garniturkach" ? Nie wiemy jak cierpią za ścianą ci z dobrych domów. Śladów przemocy na ciele nie widać. Na zewnątrz to przecież tak dobra rodzina.
- grochu71
- Znak zodiaku:

Terroryzm emocjonalny. Taki rodzic wie najlepiej co dorosłemu dziecku potrzeba. Taki dziadek, babcia wiedzą najlepiej jak dziecko wychować. Teść , teściowa będą pouczać synową, zięcia. Mąż, żona wręcz zwalczają siebie, czyje na wierzchu. Jacyście sobie wzajem nieprzyjemni. A wystarczy powrócić do miłości bliźniego. Jeśli siejecie obstrukcję i nienawiść, nie spodziewajcie się w większości przypadków odpowiedzi miłości i pokory. Ludzie cierpią przez wasze egoistyczne postępowanie wobec nich.
- grochu71
- Znak zodiaku:

Nie spotykamy ludzi na swej drodze życia przez przypadek. Każdy z nich zostawia jakiś ślad w nas. Ich skala rozpiętości jest ogromna. Trud, ból, nienawiść i zniszczenie czasem. Ale też i uśmiech, radość, miłość.
- grochu71
- Znak zodiaku:

Z oczu wyczytasz smutek, radość. Czasem cierpienie, żal. Ale i szczęście. Zmęczenie, chorobę, strach. Czy ulgę lub spikój. Jak ludzie potrafią wyczytać z oczu innych bez pytania "co słychać?", nie wiem. Jestem czasem jak większość analfabetą, nie umiem czytać z oczu. Jak oni to robią?
- grochu71
- Znak zodiaku:

Życie powaliło mnie parę razy. Ale komu nie przywaliło? Widziałem rzeczy, których nie chciał bym oglądać. Zostałem przez innych potraktowany w niegodny i bolesny sposób sposób. Doświadczałem smutku i porażki. Usłyszałem słowa, które mnie zmroziły. Kto tak nie miał? Nie ma chyba takich. Obym miał tylko siłę by podnieść się. Pomimo kłopotów warto jest żyć.
- grochu71
- Znak zodiaku:

I po co na siłę. Bo inni wiedzą najlepiej. A na przykład co Tobie służy. Jak masz wyglądać. Z kim rozmawiać. Jakie masz mieć zapatrywania. Co myśleć, mówić. Co wybrać, co kupić. Domowy satrapa, dyktator. A potem świat się dziwi, ilu to nieszczęśliwych. Ciekawe co domowy egoista by powiedział na narzucone jemu zdanie? Święte oburzenie. Tobie wolno? Dlaczego innym dyktujesz?
- grochu71
- Znak zodiaku:

Jedno dobre słowo może zmienić wszystko. Jeden mały gest może być wielki. Jeden mały uśmiech rozpromienić świat.
- grochu71
- Znak zodiaku:

Dobro potrafi zaskoczyć. Nawet nie spodziewałem się dziś. Spotkałem Anioła na swej drodze. A mogłem nie zauważyć. Warto szeroko oczy otworzyć. Muszę uważniej się przyglądać by nie przegapić takich. Bo są i w ludzkiej postaci. Tu słowo dziękuję jest malutkim by wdzięczność wyrazić. A ilu jeszcze takich? Myślę, że wielu. Lecz w gonitwie ich nie zauważam. Choć słowo dziękuję ślę. Od dziś wiem, dobro powraca.