Grochu też nie guła.

Obrazek
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
grochu71
Marka samochodu: Opel Corsa
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Znak zodiaku: Ryby

Re: Grochu też nie guła.

Post autor: grochu71 » 04 gru 2015, 06:28

Gdyby nie Bóg... czy cokolwiek miało by sens? Czy miał bym opory przed pójściem drogą zła? Tak podpierają się prawem i moralnością ludzką. Ale mają one wiele odstępstw od praw Bożych. Nie cudzołóż , pożycie małżeńskie. Nie zabijaj, aborcja. Nie kradnij, a wielu czyni to w majestacie prawa. Jednak dobrze, że Bóg jest. Uchroniło i chroni mnie przed zadaniem krzywdy sobie i innym.

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 04 gru 2015, 06:29

Jak ja zazdroszczę innym wiary. Jak zazdroszczę im ufności Panu. Gdybym choć trochę tak potrafił. Mam świadomość tego, że upadki są wkalkulowane. Żyję nadzieją, że podniosę się. Czy trwale? Tego nie wiem. Ale postaram się.

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 05 gru 2015, 07:05

Wielu ....ja też. Kto by pomyślał. jaki dziwny ten świat. Kto jest w stanie pomóc. Zrozumieć problemy drugiego. W słowie być może tak. A od tego wszystko się zaczyna. Resztę prawdopodobnie musisz zrobić sam. Ludzie naprawdę mają swoje kłopoty. Nie rozwiążą Twoich, bo tak chcesz. Może warto skierować się ku Bogu. Tylko nie spodziewaj się fajerwerków. To czasami droga długa i nie pozbawiona upadków. Ale mam nadzieją, że z czasem zaskoczy. Bóg na prawdę wybacza.

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 06 gru 2015, 08:55

Jak dobrze, że jest Jezus. Niedziela... Eucharystia. Ale i w ciągu tygodnia też korzystać mogę. Gdyby nie Jezus, może do końca bym upadł. Czy potrafił bym bez Niego żyć. Chyba już nie. Sytuacja panująca w Polsce nie sprzyja ludziom. Troska o utrzymanie się na wierzchu wielu zamartwia. Bogaci są nieliczni. Można "wysiąść". Wielu popada w depresję, uzależnienia., czy targa się na swoje życie. Brak perspektyw zniechęca. Jak dobrze , że jest Jezus. Dla wielu jest ostatnią deską ratunku.

Awatar użytkownika
Halik
Marka samochodu: BMW E39 Touring/JunakRS125Pro
Podziękował;: 173 razy
Otrzymał podziękowań: 189 razy
Znak zodiaku: Lew
Kontakt:

Post autor: Halik » 06 gru 2015, 21:53

Znacie tą piosenkę: Tomek Kamiński - "Ty tylko mnie poprowadź"
"Ty tylko mnie poprowadź
Tobie powierzam mą drogę
Ty tylko mnie poprowadź
Panie mój..."
Pisać więcej nie ma co wystarczy posłuchać ;)

Awatar użytkownika
Scelena
Marka samochodu: Seat Ibiza 1,2 TSI
Podziękował;: 275 razy
Otrzymał podziękowań: 205 razy
Znak zodiaku: Strzelec

Post autor: Scelena » 06 gru 2015, 22:12

Ja nie znam niee

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 06 gru 2015, 22:53

Znam.... :)

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 07 gru 2015, 06:35

Jak dobry jestem, miły i doskonały. Wszystko dobrze robię. Mistrz prawie. Ale czy aby na pewno. To jest tylko mój obraz. Inni mogą widzieć mnie inaczej. Może kogoś zawiodłem. Komuś krzywdę zrobiłem. Warto jest zejść z piedestału. Bo z wysokości trudno zobaczyć tych przygarbionych życiem. Mogłem i ja do tego przyczynić się. Dobry jedynie to Bóg jest. Ja ewentualnie mogę starać się choć odrobinę być takim dla innych.

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 09 gru 2015, 06:26

Mocnym nie jest ten, kto demonstruje swoją siłę. Nie ten, który lubi ją prezentować....by mącić, niszczyć. Mocnym jest ten, który potrafi podeprzeć drugiego. Nie ten, który potrafi swym działaniem łzy wycisnąć. Lecz ten, który potrafi łzy otrzeć. Szlachetnością jest to, że przez własne łzy...potrafi cudze łzy dostrzec i zrozumieć.

Awatar użytkownika
Scelena
Marka samochodu: Seat Ibiza 1,2 TSI
Podziękował;: 275 razy
Otrzymał podziękowań: 205 razy
Znak zodiaku: Strzelec

Post autor: Scelena » 09 gru 2015, 11:03

Nic dodać , nic ująć <ok>

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 10 gru 2015, 05:39

Możesz mieć wiele z materii świata. Dużo pieniędzy. Wspaniałe perspektywy. Kobiet bez liku. Domy, samochody. Wspaniale prosperującą działalność. Możesz być podziwiany przez innych. Być obiektem zazdrości. Ale nie zapomnij być człowiekiem. Nie zawsze sukces zdobyty jest na drodze uczciwości. Nie pozwól by bogactwa tego świata pozbawiły ciebie czystego serca. Nie zagub swej duszy.

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 11 gru 2015, 06:32

Może nie wszystko odbywa się tak, jak pragnął bym sobie. Ale przychodzi radocha czasem nie do opisania. Cieszę się tym co mam. Plany Boże nie zawsze muszą pokrywać się w 100% z tym co chcę. Muszę mieć świadomość, że nie wszystko mi służy. Plan Boży..... Tu może być inna droga do Nieba, niż ta którą podążam.

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 12 gru 2015, 06:44

Pamiętaj.Nigdy i nikomu nie pozwalaj łamać swojej duszy. Niech nikt nie ośmiela się podważyć twoich wartości. Nie pozwól by lekceważono twoje marzenia. Broń swoich Bożych praw. Są ludzie , którzy wiele dadzą i zrobią by to złamać. Nie daj im nigdy tej satysfakcji. Nieś swą dumną głowę wysoko. Chroń swą godność i wartości. To ty możesz się zemścić na nich swym dumnym śmiechem. Złamać ich złość wiarą i modlitwą. Niech słyszą na pytanie jak leci. Dzięki Bogu jest dobrze.

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 14 gru 2015, 06:35

Walka trwa. Upadły to przebiegła i inteligentna bestia. Jego metody by zwieść człowieka są perfekcyjne. Wszak jest mistrzem w tym co robi. Jego nienawiść do stworzenia Bożego w ludzkich miarach jest niemierzalna. Paleta działań przeogromna. Sposób działania jak w szwajcarskim zegarku. Od przekonania, że zło jest dobre, po udawanie.... że go nie ma. Dla stawiających mu opór ma repertuar specjalny. Nękanie, kuszenie. Ale Bóg już dawno sobie z nim poradził. Człowiekowi jako ukochanemu, dał wiele sposobności by nie ulec upadłemu. Dał sakramenty. Zesłał Jezusa. Dał Maryję Matkę Jego. Świętych , dusze czyśćcowe. Dał całego siebie. Trzymaj z Bogiem. To właściwy kierunek w drodze do Nieba.

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 15 gru 2015, 06:34

Ciężko jest czasami zaakceptować to co jest. Czasami trzyma nas to co było. Jak trudno jest pozwolić temu odejść. Teraźniejszość też może sprawiać trud. Lecz na to mamy wpływ by była lepsza. Patrzeć z Wiarą w nadzieję na przyszłość. I pozwolić prowadzić się Bogu.

ODPOWIEDZ