Grochu też nie guła.
- grochu71
- Marka samochodu: Opel Corsa
- Podziękował;: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
- Znak zodiaku:

Re: Grochu też nie guła.
Ja,ja i jeszcze raz ja. Przeraża mnie ten świat. Brak czasem wśród ludzi podstaw wrażliwości.Jak wtedy mogą działać zasady wynikające z pojęcia my. Obawa, obojętność, czy czysta niechęć i lenistwo by zrezygnować z części swego dla drugiej osoby. Rozpatrywanie swoich działań kategoriami zysków lub strat. Ale by coś zyskać , samemu trzeba zainwestować. Nic nie robienie to chyba tylko w bajkach przynosi zyski. Praca inżynierii dusz przynosi efekty. Walka z Bogiem robi swoje. Trzeba za wszelką cenę zaspokoić swoje potrzeby. Rosną niestety nowe pokolenia egoistów. W swym postępowaniu "lepsze" od pokolenia mego.
- grochu71
- Znak zodiaku:

Mam wzgardę. Mam beznadzieję. Mam biedę. Mam samotność. Mam kłopoty. Tylu ludzi a nie mam człowieka. Mam jedno. Mam Boga. Trudy mogę ofiarować Bogu, za ciebie. Za innych również. To, że inni cierpią w milczeniu... nie oznacza, że ich nie ma. A być może ich nie widzę. Za trudy Krzyża dziękuję. Otwiera mi powoli oczy.
- Halik
- Marka samochodu: BMW E39 Touring/JunakRS125Pro
- Podziękował;: 173 razy
- Otrzymał podziękowań: 189 razy
- Znak zodiaku:

- Kontakt:
Przytoczę słowa pewnej piosenki - DKA - "Marzenia"
"Sam jak palec. Czy to ważne? W sumie
Każdy ma swoje problemy, swoje idee,
Swoje sny, swoje złote góry,
Marzenia warte świeczki, poświęcenia.
Co to daje? Mam nadzieję - dużo..."
"Dopóki wierzysz, że może być inaczej,
Że będziesz walczył jak ja walczę,
Będziesz panem świata, królem siebie właśnie.
Trzymaj to na pulsie, wiara nie ugaśnie..."
"Przez pryzmat widzę jak ludzie tracą rozum,
Jak opuszczają wizje, niszczą pokój i strzelają wokół,
A ja pragnę jedno - to jest spokój..."
Piosenkę usłyszałem pierwszy raz w TV wiele lat temu. Szkoda, że nie stała się wielkim przebojem... Mimo to wracam żeby jej sobie czasami posłuchać.
"Sam jak palec. Czy to ważne? W sumie
Każdy ma swoje problemy, swoje idee,
Swoje sny, swoje złote góry,
Marzenia warte świeczki, poświęcenia.
Co to daje? Mam nadzieję - dużo..."
"Dopóki wierzysz, że może być inaczej,
Że będziesz walczył jak ja walczę,
Będziesz panem świata, królem siebie właśnie.
Trzymaj to na pulsie, wiara nie ugaśnie..."
"Przez pryzmat widzę jak ludzie tracą rozum,
Jak opuszczają wizje, niszczą pokój i strzelają wokół,
A ja pragnę jedno - to jest spokój..."
Piosenkę usłyszałem pierwszy raz w TV wiele lat temu. Szkoda, że nie stała się wielkim przebojem... Mimo to wracam żeby jej sobie czasami posłuchać.
- grochu71
- Znak zodiaku:

Gdyby nie to, gdyby nie tamto...... Trudno, popełniamy błędy. Niewłaściwy wybór, nietrafna decyzja. Czasem obrywam ja. Czasem druga osoba. Kategoria zysków i strat? Czasem tak. Ale warto zaangażować tutaj własną odpowiedzialność za swoje czyny. Bo gdy coś osiągasz to ciągnij i pielęgnuj to. Ale nie na siłę i zgodnie z Duchem Bożym. A gdy zepsułeś, napraw. Lecz nic na siłę. A Ty Boże, skoro Ciebie wybrałem to uczyniłem właściwie. Tak.... błądzę i upadam. Staram się naprawiać. To Ty pierwszy powiedziałeś tak. Ja w swej kruchości mogę tylko o siły prosić Ciebie.
- Halik
- Znak zodiaku:

- Kontakt:
Popełniamy błędy i to jest raczej normalne. Nikt nie jest idealny. Przyznać się do porażki jest ciężko. Przeprosić za swój błąd czasem też nie jest łatwo. Raz jest dobrze, za chwilę źle. Cały czas jest jakiś kontrast.
A pro po to kilka słów z piosenki o tym tytule: Owal - "Kontrast":
"Przyjmuje życiowe lekcje
Odpowiadam sam za siebie jak insekty za infekcje..."
"Od zawsze, kontrast, pogarda i poklask
zestawienie razem dają szczery życia obraz..."
A pro po to kilka słów z piosenki o tym tytule: Owal - "Kontrast":
"Przyjmuje życiowe lekcje
Odpowiadam sam za siebie jak insekty za infekcje..."
"Od zawsze, kontrast, pogarda i poklask
zestawienie razem dają szczery życia obraz..."
- grochu71
- Znak zodiaku:

Są osoby wśród nas, które wiele mogą. A i takie co prawie nic. Jedne w pomocy mają swój interes, drugie tylko szczerość. A ci co możliwości mają, by pomóc. Ze swego życia już wiem... Nie zrobią nic I to jest bolesne, bo taką możliwość mają.. I w pełni świadomie nie kiwną palcem. Nie ma człowieka, nie ma problemu. Lecz on z problemem pozostaje. Ale tego już nie widzisz. Masz "czyste sumienie". Mam już tylko modlitwę. I ją za wiadome osoby ofiaruję. Tylko tyle mogę dać bliskim. Dla nich nie istnieję. Choć prośbę o wybaczenie mi z ich strony zignorowano...ponownie wybaczam. Panie daj im pokój serca. A mnie rozsądek i siły, bym właściwie postępował. To nie ja lecz Ty Panie. Tylko z Tobą i w Tobie mogę. Amen.
- grochu71
- Znak zodiaku:

Pioneczek, takie nic. Mały człowieczek. Co taki może. Ot byle co. A jak by mu dołożyć drugi pioneczek. Już mogą na szachownicy się wzajemnie ochraniać. A jak jeszcze gracz mądry i rozsądny..... Przypomina mi się tutaj obraz grającego Jezusa ze złym w szachy. Jedna i druga strona posługuje się nami pioneczkami. Są królowie, wieże obronne, posłańcy. pioneczki. Każdy jak ludzie może więcej lub mniej. Ale współdziałając w rękach Jezusa, wytrawnego gracza..... Zwycięstwo w kieszeni. Choć okupione trudem i być może stratami. Białe i czarne. Dobro i zło.Ja bardzo pragnę grać po stronie dobra... A gracz Jezus niech zagarnia przeciwnikowi na swoją stronę piony czarne.
- Halik
- Znak zodiaku:

- Kontakt:
Zwracamy się z prośbą o pomoc i jej nie otrzymujemy od jednej i drugiej osoby. Czy mamy siły prosić o nią kogoś jeszcze skoro już kilka osób nam jej odmówiło ?? Jak postąpimy wobec tych osób jeśli kiedyś zwrócą się do nas o pomoc... ?? Też im jej odmówimy czy wręcz przeciwnie... ?? Bo może dzięki temu, że im pomożemy mamy tylko satysfakcję, że możemy zrobić coś dobrego dla innych nie oczekując nic w zamian.grochu71 pisze:Są osoby wśród nas, które wiele mogą. A i takie co prawie nic. Jedne w pomocy mają swój interes, drugie tylko szczerość. A ci co możliwości mają, by pomóc. Ze swego życia już wiem... Nie zrobią nic I to jest bolesne, bo taką możliwość mają.. I w pełni świadomie nie kiwną palcem.
Sami możemy nie wiele. Mając wsparcie drugiej osoby nasze szanse znacznie wzrastają.grochu71 pisze:Pioneczek, takie nic. Mały człowieczek. Co taki może. Ot byle co. A jak by mu dołożyć drugi pioneczek. Już mogą na szachownicy się wzajemnie ochraniać.
Szkoda, że obecnie mamy co raz więcej team'ów jednoosobowych. Chociaż czasami zdarzają się osoby, na które możemy zawsze liczyć
- grochu71
- Znak zodiaku:

Czy wiesz co mam do powiedzenia. Co myślę. Jakie jest moje zdanie. Ja muszę twoje uszanować, bo będę miał....kłopoty.To co w końcu liczy się. Myślę, że to jakim jestem i co dać innym mogę. Ale ograniczone umysły nie ogarną tego. Trudno. Ich sprawa. Niech dalej tkwią w swej zapleśniałości. Ja idę dalej drogą do Nieba. Nie chcesz? Trudno. Chcesz?Pomodlę się za ciebie.
- Scelena
- Marka samochodu: Seat Ibiza 1,2 TSI
- Podziękował;: 272 razy
- Otrzymał podziękowań: 203 razy
- Znak zodiaku:

Cytatem odpowiem " Żdźbło w oku bliźniego widzisz, a belki w swoim nie dostrzegasz"
- grochu71
- Znak zodiaku:

A siły jak zdobyć? Po ludzku niemożliwe. To jak potrafię i czy potrafię nie jest tylko i wyłącznie moją zasługą. Nauczyli mnie rodzice, szkoła, środowisko.... Takie rzeczy do codziennych czynności. Czasem wiele odbywa się ponad siły nasze. Herosami jesteśmy? Nie. To Bóg pomaga gdy słyszy... Boże nie mam sił.
- grochu71
- Znak zodiaku:

To kim byłem, jestem, będę..... Nie zależy tylko ode mnie . Ponoć jestem kowalem swojego losu. A tak zależnym od decyzji i działań innych osób. Lecz to czy one mi służą. Tu decyzja o przyjęciu zależy od mej zgody. Nie będę walił głową w mur, bo to szkodzi. Ale i czasami podjęte decyzje służą. Dzięki czyjemuś działaniu osiągam sukces. Taka myśl. Tylko z Bogiem jest łatwiej. On już wybrał. Tylko ja muszę podjąć decyzję, czy wybieram Jego.
- grochu71
- Znak zodiaku:

Nie, nie i jeszcze raz nie. Nie jesteś mym bożkiem, boginką. Pieniądze, seks, używki... Bo tak naród zepsuty. Precz. I sam bogiem nie jestem. Niech Polska będzie wielka i katolicka. A szatan omija ją i rodaków szerokim łukiem. Nie ma ja. Jesteśmy my. A dawne niesnaski pogrzebać. Ojczyzna to praca, spójność i obowiązek. Modlitwa za innych i siebie o siły i przemianę serc. Zawsze byliśmy Bogiem silni. Nie zepsujmy tego.
- grochu71
- Znak zodiaku:

Nie prawdopodobne. A jednak. Ludzka niemoc jest ogromna. Pewne jest jedno. Samemu niewiele można. Tak nas Bóg stworzył, że w samotności źle. Są oczywiście wyjątki. Ale i w samotności Bóg poleca siebie. Dobrze go wtedy słychać. Pewnych zmian dokonać można samemu. Tylko czy będzie to właściwe? Czy na przemoc mam odpowiedzieć tym samym. Czy w biedzie mam kraść. Może kogoś w nerwach ukrzywdzić. Hulaj duszo, piekła nie ma. Otóż nie. Żyć tak by zgoda na Boży świat realizowała się w nas. Bóg cierpliwie pomoże, przemieni, daruje.
Ostatnio zmieniony 13 lis 2015, 07:03 przez grochu71, łącznie zmieniany 1 raz.