Grochu też nie guła.

Obrazek
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
grochu71
Marka samochodu: Opel Corsa
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Znak zodiaku: Ryby

Re: Grochu też nie guła.

Post autor: grochu71 » 29 maja 2016, 05:34

Świat nie do końca jest bezinteresowny. Czasem potrafi upomnieć się o zapłatę. Jeśli masz jakieś wątpliwości to zejdź na ziemię. Mało znam bezinteresownych, każdy patrzy swego. Doceń tego co tobie zechciał pomóc i nie żąda zapłaty.

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 29 maja 2016, 10:47

Cieszyć się tym co się ma, czy to jest szczęście? Myślę, że nie. Lecz cieszyć się z tego co się ma. To sztuka, to szczęście.

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 29 maja 2016, 15:56

Czasem tak skupiamy się na sobie, że zapominamy o tych co obok. Czekają, tęsknią. Starzy rodzice, dzieci, zakochani, przyjaciele, rodzina, czy samotni obok ciebie. Czekają, może zorientujesz się, że bardzo potrzebują choć by dobrego słowa. Nie mają śmiałości upomnieć się. Samotność też może być cierpieniem. Lecz wcale nie musi. Tak wielu zależy od ciebie. To jedno wiedz.

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 30 maja 2016, 05:08

Używać na całego. Seks bez zobowiązań. Zaspokojenie chuci. Podejście jak do rzeczy by .... Seks traktowany jak najzwyklejsza rzecz z fizjologi. A gdzie miejsce na miłość? Poplątały się znaczenia. Luźne związki. Zdrady małżeńskie. Jednorazowe kontakty imprezowe. Prostytucja. Wynaturzenia. Szkoda, że słowo kocham zmieniono na gorsze. A serce na ciało.

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 31 maja 2016, 05:16

Kochaj i bądź kochany. Ale nie zgadzaj się by inny igrał twoim uczuciem. Darz zaufaniem, ale nie daj się wykorzystać. Dziel się z drugimi i pomagaj. Ale nigdy nie zgadzaj się na bezwarunkowe służenie innym. Słuchaj innych. Wiedz, że masz i swoje zdanie.

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 01 cze 2016, 05:18

Nie zapominaj zachować się jak człowiek. Zachować się jak trzeba. Choć łatwe życie jest przyjemne a kolory jego kuszą. Nie warto by ktoś lub ty sam poniósł przez to szkodę. Przystań, pomyśl.

Awatar użytkownika
Scelena
Marka samochodu: Seat Ibiza 1,2 TSI
Podziękował;: 272 razy
Otrzymał podziękowań: 203 razy
Znak zodiaku: Strzelec

Post autor: Scelena » 01 cze 2016, 08:15

Na poczekaniu a props dzisiejszego wypadku wymyśliłeś :p

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 01 cze 2016, 08:20

Nie. W temacie ja. Cała reszta....nieważna.

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 02 cze 2016, 05:01

Niepokój...o dziecko. Ale i zamartwianie się. To nic niezwykłego, gdy przejmujemy się stanem drugiego. To może być zdrowie, kłopoty w otoczeniu. Brak pracy, wyniki w nauce. Problemy życiowe związane z egzystencją. Kłopoty sercowo-miłosne. Sporo tego może się nazbierać. Niepokoić można się sytuacjami związanymi z rodzicami. A i osoby bliskie sercu takie uczucie mogą wywołać. Lecz to uczucie dobrze świadczy o Tobie. Masz serce. Nie jesteś obojętny.

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 03 cze 2016, 06:16

Granica ludzkiej wytrzymałości ma zaskakujące właściwości. Im bardziej do niej zbliżamy się, tym bardziej od nas się odsuwa. Nagle stwierdzamy, że potrafimy znieść jeszcze więcej.

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 04 cze 2016, 06:35

Nie wychodź po za schematy. Rób tak jak ja tego chcę. Myśl i mów ustaloną ramówką. Schowaj swoje zdanie. Zakop odczucia. Realizuj tylko to co moje, inaczej źle będzie. Czy zawsze musisz mieć rację? Czy uwzględniasz w swych planach drugiego i jego osobowość? W zapatrzeniu w samego siebie często zapominamy, że obok mamy drugiego człowieka. Nie jest on maszynką do realizacji twoich wymagań. Dziecko musi realizować plany rodziców. A gdzie tu miejsce dla indywidualności. Małżonkowie i zakochani, gdzie wasza miłość? Tylko jedno ma prawa? Rodzeństwo, kto lepszy? Tak jedności nie zbudujesz. Myśl czasem kategoriami my a nie ja. Może być tak, że przez ciebie kto inny cierpi. Emocje i egoizm. Najgorsza mieszanka. Szkoda, że nie dopuszczasz do myśli zdania i odczuć drugiego człowieka. Przystań i wsłuchaj się w niego. On też czuje. A czy ja mogę mieć własne zdanie?

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 05 cze 2016, 05:48

Ufny równa się naiwny? Często tak. Wyobrażamy sobie, skoro ja tak postępuję...to i inni też. Lecz nie jest to prawdą. Będziesz dobrym tylko do momentu gdy da się z ciebie zyskać. Jednak pomimo klęsk ufaj dalej, byś przez swe poranienia nie przeoczył człowieka, który doceni twoje serce i dobre.

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 05 cze 2016, 05:49

Dobre serce. Piękna dusza. Czy są jeszcze tacy? Chyba tak. Lecz ciężko w naszych czasach spotkać takich. To taki człowiek, którego gdy spotkasz... to będziesz czuł się dobrze w jego towarzystwie.

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 06 cze 2016, 04:28

Pech? Przekleństwo? Czego nie zrobisz i tak źle będzie wykonane. Za co się nie weźmiesz i tak zepsujesz. Choć nie wiem jak byś się starał, nie wychodzi. Nie wiadomo ile serca włożysz i tak nic z tego. Ile dobra byś zaangażował, to i tak jest nie tak. Choć użył byś najlepszych słów, nie zostaną właściwie odebrane. Co może być tego przyczyną? Dlaczego nic nie da się normalnie? Takie postępowanie innych i sekowanie powoduje utratę wiary w siebie. Jak potem można właściwie postępować, gdy słyszy się ciągle "źle, nie tak". Nawet herosowi odechce się żyć. Jak funkcjonować gdy brak sił. Jak żyć bez wsparcia i życzliwości. Po ludzku się nie da. Po ludzku ....nie. Bo nawet na życie brak sił. Brak łez. Bezsilność. Nie dozwól by ktokolwiek przez ciebie znalazł się w takiej sytuacji. To boli.

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 06 cze 2016, 04:30

Ciężko jest gdy zabraknie sił. Gdy trudy nakładane na barki przyginają swym ciężarem. Niemoc, wszędobylska niemoc. Życie naprawdę staje się męczarnią. Brak pomysłów na rozwiązanie. Odwracający się ludzie. Czy życzliwi inaczej, którzy czyhają by dołożyć tobie. Nieuleczalne choroby. Brak pracy i perspektyw. Ileż poznałem ludzkich dramatów. Sam też spotkałem się na własnej skórze z takim traktowaniem. Czemu dla siebie nawzajem podli jesteśmy. Czy nie łatwiej by było uśmiercić spory i zło w nas. Razem łatwiej niż osobno budować. Świat wystarczająco niemiły jest.

ODPOWIEDZ