Grochu też nie guła.

Obrazek
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
grochu71
Marka samochodu: Opel Corsa
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Znak zodiaku: Ryby

Re: Grochu też nie guła.

Post autor: grochu71 » 15 sty 2016, 19:14

Ewentualnie staje mu do środka. Taki zadowolony i dumny z siebie.

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 16 sty 2016, 07:39

Poznałem osoby, które są blisko Boga. Takie , które godzinami modlą się. Codziennie są na Mszy. Wśród nich są osoby, po których nie spodziewał bym się tak bliskich relacji z Bogiem. Ciche, skromne szare myszki. A i tacy, których znałem jako wesołków nie mających niczego z Bogiem wspólnego. Zaskoczenie pełne. Poznałem też osoby głoszące pełnią siebie Miłość Boga. Miałem styczność i mam z takimi, którzy dają anty świadectwo. Pełno Boga w buzi i czynach a kamienie w sercu. Takie pawie wiary...ale dla samego siebie. Dobrze się maskują. Można się naciąć. Doznałem tego. Przepraszam, jeśli teraz ostrożny jestem. Ale wolę rozeznać czy osoba, lub czyn od Boga pochodzi. Zbyt wiele straciłem.

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 17 sty 2016, 07:57

"Ojcze nasz, który jesteś w Niebie....i odpuść nam nasze winy, jako i my odpuszczamy... " Nawet na ludzki rozum, jakie to logiczne. Odpuść nam. Ale może lepiej nie prosić o to? Jeśli faktycznie Bóg daruje i odpuści nam, jak my darowaliśmy innym. Oj, to może być "nie ma zmiłuj się". Jeśli ja miał bym być tak osądzony? Bo kierowca zajechał mi drogę. To ja ci tu tego tamtego. Ty taki owaki. Bo sąsiad mi to i to. A w rodzinie to jakieś niesnaski. Ja tobie tego nie daruję. Nawet czasami nie zdajemy sobie sprawy z gniewu i braku wybaczenia drugiemu. Leci sobie ot tak z automatu. Daj Panie łaskę pohamowania zapalczywości i gniewu. I dozwól byśmy umieli sobie wybaczać. Nie każdy przecież by zasłużyć na brak wybaczenia, zrobił to celowo.

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 18 sty 2016, 07:16

Co takiego musiałem zrobić, by na to zasłużyć? Czasem jest to konsekwencją twoich czynów i wyborów. Bywa, że tego wyboru nie miałeś. To ludzie uzurpują sobie prawo do tego, byś działał jak oni chcą. Państwo ze swoimi kontrowersyjnymi czasem prawami. Pracodawca nadużywający swego stanowiska. Małżonek, bliski wykorzystujący swoją pozycję. Człowiek na ulicy czerpiący z pokładów własnej bezczelności. Ile się wtedy zrzuca na Boga. Tylko , że to człowiek czyni.

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 19 sty 2016, 06:33

Podejmujesz czasem dziwne decyzje. Zawsze niosą za sobą pewne zdarzenia. Mądre decyzje tak samo. Ale z tych się cieszysz, bo procentują. Skutki złych decyzji możesz czasem naprawić. To dobrze, jeśli w sercu jest wola. Pewnych spraw nie da się cofnąć. A być może skutkują i dla innych. Życia nie da się powtórzyć. Czasem warto parę razy pomyśleć, nim zrealizujesz swe decyzje. To dzieje się na prawdę. A przez ciebie może płakać lub cieszyć się drugi człowiek. Włącz proszę myślenie.

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 20 sty 2016, 06:21

Pełno ludzi przy tobie gdyś na topie. Ale gdy potrzebujesz wsparcia i pomocy, z reguły pozostajesz sam. Ciesz się gdy masz przyjaciół, którzy się nie wykruszą. Gdy zostaną wesprzeć w niemocy i łzach.

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 21 sty 2016, 07:47

Liski farbowane. Cwaniaczki, udawacze. Pełno w was idei na zewnątrz dla ludzi. Eksportowa wersja pokazowa dla innych? Ludzie na dłuższą metę nawet to kupią. Postępowania takie tyczą się polityki, wiary, relacji między ludźmi. Tak zadufani w sobie są? Na to wychodzi. Patrzą tylko swego.

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 22 sty 2016, 12:26

Walka z człowiekiem trwa. Sposoby i narzędzia wyszukane. Plan i realizacja koronkowe. Cel, zniszczenie. Pomocnicy, gotowi. Tak bardzo przeciwnik chce splamić naszą duszę. Nie pozwól osiągnąć mu zwycięstwo. Zło jest realną siłą.

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 23 sty 2016, 06:55

Za wzgardę dziękuję. Za kłopoty dziękuję. Za niszczenie dziękuję. Za naiwność dziękuję. Za otwarcie oczu dziękuję. Za przebudzenie dziękuję. Widzę, że to ty masz kłopoty i pomocy potrzebujesz. Nie wmawiaj mi, że ze mną jest nie tak. Wyraźnie potrzebujesz chłopca do bicia. Pan Bóg pozwala spojrzeć na to inaczej. Miałem rację, że z tobą nie halo. Jak mogę tobie pomóc? Do wiadomości emocjonalnych egoistów, którzy swoich niepowodzeń upatrują w innych.

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 24 sty 2016, 08:54

Tak na prawdę patrzymy na siebie przez pryzmat innych osób. Ich słowa, opinie często są przyjmowane jako ocena samych nas. Z reguły oceny takie są negatywne. Coś źle zrobiłeś, powiedziałeś. Nie jesteś wystarczająco dobry. To są ich oceny. Bo nie spełniasz ich oczekiwań. Nie postępujesz jak inni chcą. Ciekawe jak często słyszymy od innych , że dobrzy jesteśmy. Nie za często chyba. Dobrzy to wtedy, gdy inni są z nas zadowoleni.I nie jest to prawdą. Nikt nie ma prawa od ciebie oczekiwać, że będziesz wystarczająco dobry/niedobry. Tylko zły może tak szufladkować ludzi podpowiadając innym jak nas traktować. Dla Boga jesteś dobry, bez żadnego ale.

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 25 sty 2016, 08:56

Dobrze by było jak każdy zdawał by sobie sprawę, że jego działania mogą mieć wpływ na innych. Można człowiekowi podać dłoń i dźwignąć z kłopotu. Wywołać uśmiech na twarzy, odczucie ulgi. A i działaniem pogrążyć w bagno smutku. Pomyśl, czy i ciebie tak traktować?

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 26 sty 2016, 06:32

Panie. Daj siłę wzgardzonym. Chleb głodnym. Pracę tym co nie mają. Zdrowie chorym. Rozwiej wątpliwości I dobrem natchnij. Oby ludzie nie zapomnieli dziękować Tobie. W swym dobrobycie często o Tobie zapominają. Gdy zapomną o Tobie, zapomną o drugim człowieku. Nie dozwól, by włączyła się nam znieczulica na niedolę drugiego. Skoro nam dałeś, naucz dzielić się i pomagać. Może inni zachęceni naszym przykładem podobnie zaczną czynić. :)

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 27 sty 2016, 06:22

Czasem lepiej pomilczeć, niż czynić bezsensowną paplaninę. Milczenie może przynieść więcej. Masz czas na przemyślenie. A to da więcej od działania w impulsie.

Awatar użytkownika
Halik
Marka samochodu: BMW E39 Touring/JunakRS125Pro
Podziękował;: 173 razy
Otrzymał podziękowań: 189 razy
Znak zodiaku: Lew
Kontakt:

Post autor: Halik » 27 sty 2016, 07:27

Oj tak. W niektórych sytuacjach milczenie jest złotem. Można się wielu ciekawych rzeczy o sobie dowiedzieć. A jak już się druga osoba wypowie do końca to lepiej odejść... i tak zakończyć tą rozmowę bez komentarza.

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 28 sty 2016, 06:23

Każdy jest wyjątkowy. Każdy jest inny. Nikt nie będzie na twój obraz i podobieństwo. Prawdopodobnie tego nie zrozumiałeś. A szkoda. Może było by inaczej.

ODPOWIEDZ