Grochu też nie guła.

Obrazek
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
grochu71
Marka samochodu: Opel Corsa
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Znak zodiaku: Ryby

Re: Grochu też nie guła.

Post autor: grochu71 » 09 paź 2015, 06:41

Kto z nas ma patent na wiedzę. Kto wie lepiej. A może wszystko? Gdy komuś zwracasz uwagę, to jesteś w stanie uszanować jego odmienność. Czy liczysz się z jego ja? A może od razu z grubej rury mu dowalić? A co mam prawo. Takie masz prawo i patent na nieomylność, jak ja niedźwiadkiem jestem. Gwarantuje tobie, zmian na zwierzątko nie zauważyłem. Czy potem przejmujesz się tym, że komuś sprawiłeś przykrość. Starasz się wyjaśnić przyczynę swoich uwag. A może zostawiasz człowieka po przedstawieniu swojej listy wniosków i zażaleń ogłupiałym. Poinformuję ciebie z serca radą płynącą. Ani ja , ani ty. Nikt z nas nie ma patentu na wiedzę. No chyba, że już tak "gruboskórny" jesteś. Patent na wszystko to tylko u Boga. Nie stawiaj się z Nim w jednym szeregu. Bo jako bożka czcić ciebie nie będę. Ale do Tego, który wszystko wie....pomodlę się o rozumek dla mnie i dla ciebie.

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 10 paź 2015, 06:34

Ktoś krzywdzi ciebie. Byc może wyjątkowo boleśnie. A ty nadal wyciągasz dłoń do niego. Nie pomstujesz mu. Ten człowiek nie jest złą osoba. Tylko źle być może się zachowuje. Tak może został wychowany. Nie zaznał dobra w życiu. Pokaż mu to dobro w sobie. Zobacz człowieka w człowieku. Bo cóż by dała zasada wzajemności w złym. Jak ty mi tak ja tobie. Prawdopodobną eskalację zła. Bądź raczej rozsądnym. Jeśli nie potrafisz choć przez łzy uśmiechnąć się. Bo to tak boli. To może choć "zemsty" zaprzestań. Nie bądź ambasadorem zła. Czyż Jezus nie oddał za ciebie i drugiego człowieka życia w miłości do nas? Nie zauważyłem by z tego powodu zechciał się mścić za nasze zachowania, które zaprowadziły Go na krzyż. Staraj się, choć nie wychodzi czasem być ambasadorem dobra. I ja pragnę być takim. Choć po części umieć darować. Bóg daruje wszystko. Na małe niedoskonałości przymknąć oko. Więc nie wściekaj się następnym razem na drugiego, gdy nieświadomie postąpił nieładnie w obec ciebie. Nie warto tym przesłaniać sobie kolorów Bożego świata.

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 11 paź 2015, 08:26

'....a bliźniego swego jak siebie samego." Znam takich. Wielokrotnie pomimo ran zadanych nadal uśmiechają się. Mimo swej mizerii pomagają innym. Pierwsi wyciągają rękę do zgody. Nachylą się nad ludzką niedolą. Podarują jeśli tylko mogą ten przysłowiowy wdowi grosz. Wystarczy im słowo dziękuję. Albo wyraz wdzięczności płynący z twarzy drugiego. Gdy spotka ich niewdzięczność, nie zaprzestaną działania dobrem. Są ludzie uważający ich za nieżyciowych, naiwniaków wręcz. to czyżby Jezus był naiwniakiem. Nie. Gdyby nie Jego nauka, to czy warte był by poświęcenie drugiemu człowiekowi. Warte.... Inaczej świat dawno by zszedł "na psy".

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 12 paź 2015, 06:35

Stawiasz ponoć na prawdę. Prosisz by ją tobie mówiono. To po kie licho obrażasz się gdy prawdę usłyszysz? Może żyjesz w przeświadczeniu, że tobie to wszystko wolno. I podajesz prawdę innym bez ogródek. Jakaś inna miara obowiązuje? Chyba tak, bo tobie prawdę to wolno. Tylko jakie standardy każdego obowiązują. Tobie to wszystko. A innym już nie. Pochlebców szukasz? To nazywam egoizmem.

Awatar użytkownika
Scelena
Marka samochodu: Seat Ibiza 1,2 TSI
Podziękował;: 269 razy
Otrzymał podziękowań: 203 razy
Znak zodiaku: Strzelec

Post autor: Scelena » 12 paź 2015, 07:00

Jak to mówią " prawda w oczy kole " <mysli>

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 13 paź 2015, 06:40

Nie jestem aniołem. Obawiam się, że nie będę. Popełniam błędy. Przepraszam za nie. Staram się naprawiać. To nie uległość. To uczciwość. Nie niszczę ludzi celowo. jeśli coś palnę to z niezastanowienia. Żałuję swoich gaf. Czy tak wygląda zły człowiek? Padłeś , powstań. Jezus zawsze gdy prosisz, wybacza. Ludzie niekoniecznie.

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 13 paź 2015, 20:07

Pozwól mi, że będę do ciebie pisał, choć już wiem, że nigdy mi nie odpiszesz. Pogodzę się z tym, jakkolwiek ciężko mi będzie, zdajesz sobie chyba sprawę. Pozwól mi jednak, błagam cię, na naszą dawną miłość. Tobie jedynej na tym świecie mogę wszystko powiedzieć, zwierzyć ci się z najgłębszych tajemnic. Dla ciebie jedynej mogłabym wyrzec się tajemnic, gdybyś tego chciała. Mogłabym cię do najgłębszego bólu mojego dopuścić, do każdej mojej udręki, do każdej myśli mojej, najbardziej nawet podłej, bo podłość skrywa się w każdym z nas, do każdej zdrady moich uczuć, do każdego mojego lęku. Gdybyś chciała, mogłabyś zamieszkać w mojej wyobraźni i nie pozwolić mi wyobrazić sobie niczego, czego byś nie chciała, w moich snach i nie pozwolić mi nawet śnić, o czym byś nie chciała. Pozwól mi tylko do siebie pisać. Dopóki do ciebie piszę, wiem, że jesteś. Gdyby nawet cię już nie było, moje listy będą mi mówiły, że jesteś. Chociaż nie wyobrażam sobie, że mogłoby cię nie być. Będę więc pisał, dopóki będę na tym świecie.

Awatar użytkownika
Scelena

Post autor: Scelena » 13 paź 2015, 20:39

I co wysłałeś jej ? <buzki>

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 13 paź 2015, 20:51

Nie... I nie wyślę elektronicznie. Wydrukuję zbiór, poleconym ja już dwa razy poszło.

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 14 paź 2015, 06:42

Miękkie serce, twardy tyłek. Coś w tym jest. Jednak z podbramkowych sytuacji wyciągamy wnioski na przyszłość. Nikt przecież świadomie drugi raz ręki do ognia nie włoży. A serducho choć bliznami zryte bije nadal. Jak dobrze, że mam Jezusa. I innych w utrapieniach, co polecam. Daje siłę i moc z Ducha płynąca, To pozwala spojrzeć z innej perspektywy na ludzi. W pełni niezaprzeczalnym szacunku dla nich. Wszak nie tylko ja mam niezbywalne prawo do dziecięctwa Bożego.

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 16 paź 2015, 06:43

Jeśli tylko możesz, to nie niszcz dawnych układów. Może jeszcze się spotkacie. Ty lub druga osoba możecie być sobie jeszcze pomocni. Nie obrażaj się. Mostów nie pal. Nawet jeśli logika na to nakazuje. W pewnych sytuacjach możecie być sobie jeszcze przydatni. Bo nikt do końca nie wie jaki to scenariusz życia pisze nam Bóg. A jeśli tylko potrafisz, to szanuj drugiego człowieka. Choć świństwo tobie wyciął. Może to nie ty a on potrzebuje pomocy, choć by w modlitwie.

Awatar użytkownika
Scelena

Post autor: Scelena » 16 paź 2015, 07:01

To prawda . Nigdy nie wiemy co nas czeka i lepiej furtkę zostawić uchyloną.

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 17 paź 2015, 07:14

Kto przyjaciel wiem. Kto ostoi? Nie wiem. Patrząc na siebie....o zgrozo nikt. Trędowaty jestem? Nie imprezuję, Nie kombinuję. To oznacza, że nie przystaję do ram innych? Nawet osoby po których bym się nie spodziewał, wykluczyły mnie. Trudno. Słabi to byli przyjaciele. Znam osoby , które zyskały .... kosztem mnie. Gdy upomniałem się o szacunek, zniszczyły. Oby nigdy nikt was tak nie potraktował. Nie zrażam się. Widocznie Bóg tak zechciał.

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 18 paź 2015, 09:01

Ciężko jest mi zrozumieć , jak dziwnie postępują ludzie. To gdy chcą czegoś od nas. Przedziwnie rozwiązują sytuacje podbramkowe. Często narzucają innym swoje zdanie i sposoby postępowania. Dziwią się naszym zdecydowanym reakcjom. Nie przyjmują do wiadomości, że można inaczej. Pragną zmian u innych. Nie u siebie. Szukają tak zwanej dziury w całym. A w osłupienie wprowadza ich to, że drugi człowiek nie ma zamiaru prowadzić wojenek podjazdowych. Potrafi czasem machnąć ręką w imię wyższych racji. Lub przyjąć człowieka takim jaki jest.

Awatar użytkownika
Scelena

Post autor: Scelena » 18 paź 2015, 09:21

Ja unikam takich ludzi po prostu <yes>

ODPOWIEDZ