Ubezpieczenie OC
- Halik
- Marka samochodu: BMW E39 Touring/JunakRS125Pro
- Podziękował;: 171 razy
- Otrzymał podziękowań: 179 razy
- Znak zodiaku:

- Kontakt:
Re: Ubezpieczenia
Bo niby ktoś kto nie ma zalegalizowanego związku z drugą osobą to jest jakby w grupie ludzi co przyczyniają się do wypadków na drodze przez szybką jazdę ??
Ja bym twierdził, że Ci co mają rodziny to zapier... ile tylko mogą bo ich goni czas i chcą jak najwięcej zarobić dla swojej rodziny.
Ja bym twierdził, że Ci co mają rodziny to zapier... ile tylko mogą bo ich goni czas i chcą jak najwięcej zarobić dla swojej rodziny.
-
Arek
- Marka samochodu: FSO
- Podziękował;: 233 razy
- Otrzymał podziękowań: 127 razy
- Znak zodiaku:

Dalej nie rozumiem co ma stan cywilny do wysokości składki OC ??
Zniżki "wyrabia" się przez bezszkodową jazdę a nie stan cywilny... <zdziwiony>
Zniżki "wyrabia" się przez bezszkodową jazdę a nie stan cywilny... <zdziwiony>
-
Arek
- Znak zodiaku:

Rozmiar buta bardziej byłby miarodajny.... :smiech: <okok>
Im większy sandał co za tym idzie cięższy, to i pedał przyśpieszenia szybciej do dechy dochodzi.... :smiech:
Im większy sandał co za tym idzie cięższy, to i pedał przyśpieszenia szybciej do dechy dochodzi.... :smiech:
- BogdanK
- Marka samochodu: Kia Venga 1,6
- Podziękował;: 188 razy
- Otrzymał podziękowań: 164 razy
Może myślą, że jak ktoś jest żonaty (rodzina, dzieci) to wożąc ich będzie bardziej ostrożny na drodze (a singiel "nie ma nic do stracenia").
-
Arek
- Znak zodiaku:

Nielogiczne dla mnie to jest.... z resztą jak i cały proces obliczania składek oc.. od pojemności.... 
- BogdanK
- Marka samochodu: Kia Venga 1,6
- Podziękował;: 188 razy
- Otrzymał podziękowań: 164 razy
Ponoć na zachodzie, ubezpieczenie jest obliczane od mocy silnika, a nie od pojemności (jak ktoś kupuje auto z silnikiem o większej mocy, to może ją wykorzystywać tj. jeździć z większą prędkością, a prędkość może być przyczyną kolizji). Od "czegoś" muszą naliczać OC, myślę, że od mocy silnika byłoby bardziej sprawiedliwe (bo obecnie sama pojemność silnika już "mało mówi" - np. silnik o pojemności 1,2 może mieć moc 60 KM lub 130 KM). Obliczanie OC od pojemności ma jeszcze "tradycje" z czasów komuny, wtedy to było proste, gdy po drogach jeździły głównie Fiaty 125p, 126p, Polonezy czy Syrenki (wtedy pojemność silnika była powiązana z jego mocą, itd.). Ubezpieczyciele nie chcą tego zmieniać, bo dzisiaj dużo kierowców tuninguje swoje silniki, choćby zakładając chipy i silnik ma większą moc, a mniej zmienia silnik na inny o większej pojemności. W praktyce kierowca Fiata 126p uderzając w nowego Mercedesa może spowodować większą szkodę finansową likwidowaną z OC sprawy, niż w odwrotnej sytuacji.Arek pisze:Nielogiczne dla mnie to jest.... z resztą jak i cały proces obliczania składek oc.. od pojemności....![]()
Wiem, że obliczanie wysokości OC musi być od "jakiś parametrów", w PL kierowcy uważają że od pojemności jest bardziej sprawiedliwe (społecznie). Gdyby pojemności silnika czy jego mocy nie brano pod uwagę przy obliczaniu ubezpieczenia OC, to dopiero kierowcy byliby oburzeni, że biedny kierowca jeżdżący starym Daewoo Tico o pojemności 0,8 płaciłby tyle samo za OC (lub w pewnych sytuacjach nawet więcej) od bogatego, który kupił sobie nowego Mercedesa z silnikiem o pojemności 2,5.
- Halik
- Marka samochodu: BMW E39 Touring/JunakRS125Pro
- Podziękował;: 171 razy
- Otrzymał podziękowań: 179 razy
- Znak zodiaku:

- Kontakt:
I tak ubezpieczalnie dyktują warunki. Nam pozostaje tylko płacić i zaciskać zęby <nerwus>