Grochu też nie guła.
- grochu71
- Marka samochodu: Opel Corsa
- Podziękował;: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
- Znak zodiaku:

Re: Grochu też nie guła.
Ja tam nic nie wiem. Nic nie widziałem. Może coś słyszałem. Ale co mnie to obchodzi. A może ktoś z boku potrzebuje pomocy. Czasem zainteresowania, dobrego słowa. Nikt nie jest siłaczem, by samemu sobie poradzisz. Nie mów więc , co mnie to obchodzi. Nie mój biznes. A może trafisz na takiego samego egoistę jakim jesteś teraz? Nie życzę Tobie.
- grochu71
- Znak zodiaku:

Jesteś pewien tego, że chcesz być tak a nie inaczej traktowany. Domagasz się wręcz tego od innych. A jak ty ich traktujesz. Miej pewność, że wielu potraktuje ciebie ze wzajemnością. Nie spodziewaj się peanów od osoby, którą podle traktujesz. Masz wpływ na to co przez swoje zachowanie od innych otrzymujesz. Uśmiech za uśmiech. Gniew za gniew. Cudów nie ma . To ty musisz coś w sobie w traktowaniu ludzi zmienić, by inni mogli uznać.... warto mu tym samym odpowiedzieć.
- grochu71
- Znak zodiaku:

Czy jesteś w stanie cokolwiek poświęcić dla drugiego. Choć odrobinę zrezygnować z wygody własnej. Zaoferować bezinteresownie czas. Prawdopodobnie tak. Ale ile czasem przy tym gadania i utyskiwań. Ale jest ktoś, kto z miłości i bezdyskusyjnie oddał wszystko. Jezus...oddał siebie.
- grochu71
- Znak zodiaku:

Najłatwiej jest skrzywdzić tego, który ufa. Taka natura ludzka, że wierzymy innym w ich słowa i szczere postępowanie. Ciężko jest wtedy czasami podnieść się by do rzeczywistości wrócić. Lecz wykonalne. Świat wszak jeszcze się nie kończy. A wokoło jest jeszcze tylu dobrych ludzi,
- grochu71
- Znak zodiaku:

Nie na wszystko masz wpływ co dzieje się w twoim życiu. Świat to sieć wzajemnych powiązań międzyludzkich. Twoje decyzje rzutują na innych ludzi i odwrotnie. Od skali jednostkowej. Rodzina, znajomi, współpracownik. Po osoby piastujące ważne stanowiska. Uczniowie w szkole, pracownicy w zakładzie pracy. Czy narody decyzją rządu , parlamentów ustalających przepisy. Pamiętaj, że możesz komuś życie milszym swym postępowaniem uczynić. Funkcjonują przepisy od wieków. Te dopiero zmieniają świat i ludzi. Dziesięć przykazań.
- grochu71
- Znak zodiaku:

A wszystko od modlitwy się zaczyna. Bez tego daleko nie zajdziesz do Boga. To może być długi i mozolny trud. Nie każdy ma tą łaskę nagłego nawrócenia. Ale bez modlitwy ciężko będzie wystartować. Ciesz się, że chcesz i umiesz się modlić. Nie każdemu ta łaska jest dana.
- grochu71
- Znak zodiaku:

Może ja czy ty nie przedstawiamy w oczach innych żadnej wartości. Bo może za biedny. A któż teraz bogaty. Jednostki. Być może z bagażem doświadczeń. Nawet dzieci czasem go mają. Że zdrowie nie takie. Każdy może je stracić. Wielu patrzy przez pryzmat siebie. A szkoda. Można wtedy przegapić serce, które drugi nam ofiaruje.
- grochu71
- Znak zodiaku:

Może i nie jestem święty. Daleko mi do doskonałości. Ale staram się tak żyć, by inni nie płakali przeze mnie.
- grochu71
- Znak zodiaku:

Nie staraj się nosić w sobie urazy, choć ciężko. Naprawiaj, choć trudno. Nie usłyszysz wtedy nawet od wyrzutu sumienia... nie spróbowałeś.
- grochu71
- Znak zodiaku:

Nie. Nie pójdę na imprezę. Nie popiję sobie czy przyćpam. Zdrowszy będę. Nie wykorzystam okazji do przypadkowego seksu. Po co niszczyć siebie i druga osobę. Nie zwędzę czegoś. Ryzyko kary.Nie zrobię tego co chcę, lecz to co i mnie posłuży. Ponoć z tego powodu jestem inny. Ale ja nie jestem inni. I co z tego. Lecz ta moja inność mi odpowiada. A wiem , że moja inność świetnie zgrywa się z drogą do Boga.
- grochu71
- Znak zodiaku:

Nie licz na to, że ludzie się zmienią bo tak chcesz. Cokolwiek według twoich wyobrażeń czy warunków. Lepiej ty się zmień w swym podejściu do ludzi. Tu pójdzie chyba szybciej.
- grochu71
- Znak zodiaku:

Działanie rozumne świadczy o człowieczeństwie. Jednak nie zawsze rozum tłumaczy dobro. Do wielu spraw czasami trzeba dodać kawałek swego ja i własne serce.
- grochu71
- Znak zodiaku:

Często sobie pobłażasz i wybaczasz swoje błędy. Spłycasz, nie dramatyzujesz. Wręcz pobłażliwy dla siebie jesteś. Na wiele spraw oko przymykasz. Czasem i własną podłość jesteś w stanie sobie wytłumaczyć. Nic wielkiego przecież się nie stało. Grunt, że szkody nie poniosłem. Inni też muszą to wybaczyć tobie. Bo każdy ponoć błądzi. A jak to działa w drugą stronę. Równie chętnie wybaczasz? Zacznij tak czynić. Nawet ze stratą własnego ego. To obustronne działanie. Nawet jeśli nic nie zyszkasz, nie naprawisz. To może sumienie pozwoli tobie spokojnie spać. A lustro nie będzie tak straszne by w nie popatrzeć na siebie.