Grochu też nie guła.
- grochu71
- Marka samochodu: Opel Corsa
- Podziękował;: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
- Znak zodiaku:

Re: Grochu też nie guła.
Czy ja coś mogę? Tak , wiele. Ale czy służy to innym? A może służy mi? Nie wszystko.Nie każdy czyn, słowo, plan prowadzą do sukcesu. I ci z tego, że ja chcę. A uwzględniłem wolę drugiej osoby?Jak często sam zgadzam się z postępowaniem innych. Wiadomo, nie przyjmuję wszystkiego jak leci. Mam wolę i prawo wyboru. To zobowiązuje mnie do traktowania innych podobnie. Mogę o swojej woli działania wspomnieć, lecz wykonania nie narzucać. Pierwszym jest Bóg.....to On uszanował moją wolę. To mi pozostawił prawo wyboru. Tak z Wiarą jak i ludźmi. Wybory skutkują zmianami w życiu, nie tylko moim. Obym zawsze o tym pamiętał. A Boga miał w sercu.
- grochu71
- Znak zodiaku:

Nikt nie może być narzędziem w ręku drugiego człowieka, służąc jedynie jako przedmiot do realizacji swojego celu. Nie każdy pozwoli być tak traktowany. Jednego zniszczysz, inny w cichości będzie to znosił. A jeszcze inny zemści się na tobie. Brak całkowicie miejsca na szacunek drugiego. Bo narzędzia traktujemy jako wielo i jednorazowe. To co? Wielokrotnie używasz drugiego człowieka jako narzędzia do realizacji swoich celów? Czy dbasz o te narzędzia. Naprawiasz, konserwujesz? A może jak się zepsuje to wyrzucasz? To takie narzędzie samo się zepsuło? A może to ty zepsułeś. Po wyzuciu człowieka ze wszystkiego co dało się zyskać....też wyrzucisz? Bądź pewien, to ty w głównej mierze zepsułeś. Masz zawsze do czynienia z człowiekiem serca, ducha i ciała. Nigdy przedmiotem.
- grochu71
- Znak zodiaku:

Nie wszystkiemu co złe jesteś winny. Na wiele sytuacji nie miałeś wpływu. To nie prawda, że jesteś złym człowiekiem. Mogłeś się pogubić. Niewłaściwie postąpić. Ale od razu zwalać sobie na głowę wszystko co wyszło nie tak? Po co się dołować. Nie warto. Parę dni temu trafiłem na "złotą myśl" - "Nie mów źle o sobie. Inni zrobią to lepiej za Ciebie". W Każdym człowieku jest dobro. Ale to nie twoja wina, ze inni tego nie widzą. To ich , nie twój problem. Mogłeś postąpić niewłaściwie. Ale nie sądzę, że z premedytacją.
- Halik
- Marka samochodu: BMW E39 Touring/JunakRS125Pro
- Podziękował;: 173 razy
- Otrzymał podziękowań: 189 razy
- Znak zodiaku:

- Kontakt:
Przypomniał mi się tekst jednej piosenki "HCR - Lepszym człowiekiem"
"... ja nie jestem zły, tu świat mnie tak układa
i wymaga, bym akceptował jego prawa..."
"... Ja nie jestem zła, zły jest wokół świat..."
"... ja nie jestem zły, tu świat mnie tak układa
i wymaga, bym akceptował jego prawa..."
"... Ja nie jestem zła, zły jest wokół świat..."
- grochu71
- Znak zodiaku:

Jak egoistyczne decyzje innych mogą uruchomić falę zła i nieszczęść. Nawet nie zdawałem sobie sprawy z tego. Jednym słowem mogę "zabić" drugiego. Ktoś może ciebie przekląć. Pozbawić sensu życia. Sam wielokrotnie postępowałem egoistycznie. Nawet tego nie odczuwałem. Było mi z tym dobrze. Ale gdy sam tego doświadczam? Zmienia to postrzeganie postępowania innych. Ttafiłem na egoistyczną osobę. Jest lepsza niż ja w swoim super świecie. Ja deptałem innych. Teraz mnie wdeptano. Dobrze, że mam Boga. Ta druga osoba też. Skoro jej egoizm jest większy....ustąpię. Poniosłem wielkie straty. Ducha, uczuć, materii. Niech drugiemu lepiej się wiedzie. Jak bardzo brak nam pokory. Jak mnie jej brak. Inni niewierzący nazywają to dystansem. I jego mi brak. Ale to nie powód by nie oddać to Panu. Uwierz proszę. On wie lepiej. A drugi? Skoro nienaprawialny? Niech żyje w swoim "lepszym świecie".
- grochu71
- Znak zodiaku:

Kto z nas nie popełnia błędów. Wydaje się , że każdy. Tylko ciężko jest się do nich przyznać przed innymi jak i samym sobą. Błędy przecież niosą za sobą odpowiedzialność. Popełniać będziemy nadal. Ważnym by nie popełniać ponownie starych. To jak do tego podchodzimy jest zależnym tylko od nas. Najlepszym było by życie bez błędów. Ale ono jest ciągłą drogą wyborów. Ja Nie jestem alfą i omegą. Nigdy nie mam 100% pewności jak to się skończy. Ale są tacy co mają patent na nieomylność. To nie cnota, to zarozumiałość.
- Halik
- Znak zodiaku:

- Kontakt:
Ski Skład - Loża szyderców:
"...Za każdym zakrętem widać, że to koło błędne
Błąd za błędem i nikt naprawić ich nie chce
Każdy z nas ma przecież zdanie najważniejsze
I tu utknał zachłysnoł się prawdą..."
"...Za każdym zakrętem widać, że to koło błędne
Błąd za błędem i nikt naprawić ich nie chce
Każdy z nas ma przecież zdanie najważniejsze
I tu utknał zachłysnoł się prawdą..."
- grochu71
- Znak zodiaku:

Nie mam sił. Nie chce mi się. Zdruzgotany jestem. Ależ łatwo można zniszczyć człowieka. Wystarczy zabrać mu to czego potrzebuje. Pracy, oparcia, zdrowia , miłości. Nie ma szans, nawet głaz wysiądzie. Nie ma tak silnych ludzi, by znosili serię niepowodzeń. Każde następujące po sobie jest odbierane jako bardziej niszczące.Po co to ludziom czynimy. By poczuć się lepiej? By swą wyższość pokazać? Poznęcać się? I to dzieje się na szczeblu relacji osobistych, czy relacji polityka,-obywatel. Przykład rządów po-zsl....tu nie liczył się człowiek. A torcik do podziału dla swoich. Ale i w relacjach uczuć ludzie czasem nie liczą się. W relacjach rodzic-dziecko, też napsuto. Poszczuto jednych na drugich. A wystarczy tak niewiele. Bóg, modlitwa, zawierzenie. Wciągnij rękę do drugiego. Pogódź zwaśnione strony. Za pierwszym razem może być kiepsko. Sił od Boga wypraszaj.
- Scelena
- Marka samochodu: Seat Ibiza 1,2 TSI
- Podziękował;: 269 razy
- Otrzymał podziękowań: 203 razy
- Znak zodiaku:

Po burzy zawsze wychodzi słońce <pocieszacz> Trzeba się otrząsnąć jak pies wychodzący z wody i dalej w drogę :>

- grochu71
- Znak zodiaku:

Srali muchi , będzie wiosna... ;) Nie każdy ma siły na takie działanie. Potrzeba czasem wsparcia drugiego. Przykład wczorajszy z niebiańskiej i pomarańczowej elity. Coś komuś do rozumku dotarło. Tylko nikt pierwszy nie przyzna się. Ale już nas trzech z dwiema wlepami.
- Halik
- Znak zodiaku:

- Kontakt:
Może przez chciwość, zazdrość... Bo on ma lepiej niż ja. Bo nie widzimy jak to wszystko osiągnął tylko to jak mu się teraz powodzi.grochu71 pisze:Po co to ludziom czynimy. By poczuć się lepiej? By swą wyższość pokazać? Poznęcać się? I to dzieje się na szczeblu relacji osobistych, czy relacji polityka,-obywatel.
Niedawno czytałem na jednym blogu wpis o "Topicielu". Skoro mi się nie wiedzie to dlaczego ma być Wam lepiej ode mnie?? I ta złota myśl: "Nie ważne, że **ujowo, ważne, że jednakowo..."
- SylVWia
- Moderator
- Marka samochodu: Opel Omega 2.5 dti
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- Znak zodiaku:

- Kontakt:
Pamiętaj - nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej a i nigdy nie jest tak dobrze, żeby nie mogło być lepiej ;)
Groszku, cokolwiek się dzieje - nad wszystkim górę biorą emocje. Z czasem one opadną i z perspektywy tego czasu problem wyblaknie. To jak w krajobrazie - im bardziej oddalasz się (czyt. mija więcej czasu) od obiektu (czyt. problemu), tym mniejszy się staje. Jeden powie, że to złudzenie optyczne (czyt. problem pozostaje), drugi przyjmie "obraz" jaki ostatecznie się uformował, dotarł do mózgu bez dywagowania.
Od nas zależy, czy będziemy tymi pierwszymi, czy tymi drugimi.
<mysli>... nie wiem czy przekaz jest zrozumiały... poddaję dowolnej interpretacji... za chaos myślowy dziś przepraszam <spię>
Groszku, cokolwiek się dzieje - nad wszystkim górę biorą emocje. Z czasem one opadną i z perspektywy tego czasu problem wyblaknie. To jak w krajobrazie - im bardziej oddalasz się (czyt. mija więcej czasu) od obiektu (czyt. problemu), tym mniejszy się staje. Jeden powie, że to złudzenie optyczne (czyt. problem pozostaje), drugi przyjmie "obraz" jaki ostatecznie się uformował, dotarł do mózgu bez dywagowania.
Od nas zależy, czy będziemy tymi pierwszymi, czy tymi drugimi.
<mysli>... nie wiem czy przekaz jest zrozumiały... poddaję dowolnej interpretacji... za chaos myślowy dziś przepraszam <spię>
"- Kto Ty jesteś?
- Kotek mały.
- Jaki znak Twój?
- Lew." T. Majeran
http://www.alcorhodowla.wordpress.com
- Kotek mały.
- Jaki znak Twój?
- Lew." T. Majeran
http://www.alcorhodowla.wordpress.com
- grochu71
- Znak zodiaku:

Pesymiści już dawno mawiali, że gorzej być nie może. Optymiści a i owszem, może. ;)